Részletek
Hasonló termékek
Adatok
Vélemények
Részletek
A citrom illóolajat a citromfélék családjába (Rutaceae) tartozó európai citromfa (Citrus limon, syn.: Citrus medica ssp. limonum) gyümölcsének héjából préseléssel (majd ezt követő szűréssel és centrifugálással), vagy vízgőzdesztillációval nyerik ki.
Az illóolaj színe halványsárga vagy halványzöld, friss, citromhéjra emlékeztető illatú. Főbb alkotórészei a limonén (60-80%), a β-pinén és a γ-terpinén (10%), valamint a bergaptén (0,15-0,25%). Jellemző illatát a gerániál (citrál A) és a nerál (citrál B) adja (3-5%).
A citrom héja tartalmazza az illóolajat, amit hidegen sajtolás módszerével vonnak ki belőle.
A héj illóolaj tartalma 1,5%, ami azt jelenti, hogy 1 kg citrom olaj előállításához 60-70 kg citromhéj szükséges. (Ez körülbelül 3000 db gyümölcs héja.)
A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Limonis aetheroleum néven hivatalos.
A citrom illóolaj feszültség, szellemi fáradtság, fejfájás, emésztési problémák, megfázás, visszérpanaszok kezelésére, rovarriasztásra, szagtalanításra használják.
A citrom illóolaj erős fertőtlenítő hatással rendelkezik a légtérbe párologtatva. A Citrom illóolaj párologtatássával megelőzhetők az olyan légúti fertőzések, mint az influenza, mivel már a légtérben elpusztítja ezeket a kórokozókat.
A citromhéj illóolajának gőze a meningococcust ( a fertőző agyhártyagyulladás kórokozóját 15 perc alatt, a tífusz kórokozóját egy órán belül, a pneumococcust (a lebenyes tüdőgyulladás kórokozóját) két-három óra alatt, a staphylococcus aureust (a bőrgennyesedést, száj-, garatüreg-gyulladást, ételmérgezést, iatrogén fertőzést okozó gennykeltő baktériumot) két óra alatt
a streptococcus haemolyticust (a mandulagyulladást, a skarlátot, orbáncot, gyermekágyi lázat, reumás lázat okozó baktériumfajt) pedig három órától tizenkét óráig terjedő időszak alatt pusztította el.
A tiszta citromhéj illóolaj a baktériumtenyészetekre közvetlenül cseppentve:
- a staphylococcusnak és a tífusz kórokozójának pusztulását 5 percen belül előidézte, míg
- a diftériabaktérium elpusztításához 20 perc kellett.”
forrás: Biegerbauer Pál: Gyógyító illatok/
A citrom illóolaj párológtatása influenzás időszakban javasolt lenne minden háztartásban és olyan intézményben, ahol nagyobb számban fordulnak meg emberek, így ezzel is csökkenteni lehetne a megbetegedések kialakulását.
Az olaj legfontosabb tulajdonságaiként a fertőtlenítő antimikrobiális és antivirális hatások emelhetők ki, melyek mellett összehúzó, P-vitamin jellegű (mikrocirkulációt fokozó) és szélhajtó hatások is megemlíthetők..
Az illóolaj színe halványsárga vagy halványzöld, friss, citromhéjra emlékeztető illatú. Főbb alkotórészei a limonén (60-80%), a β-pinén és a γ-terpinén (10%), valamint a bergaptén (0,15-0,25%). Jellemző illatát a gerániál (citrál A) és a nerál (citrál B) adja (3-5%).
A citrom héja tartalmazza az illóolajat, amit hidegen sajtolás módszerével vonnak ki belőle.
A héj illóolaj tartalma 1,5%, ami azt jelenti, hogy 1 kg citrom olaj előállításához 60-70 kg citromhéj szükséges. (Ez körülbelül 3000 db gyümölcs héja.)
A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Limonis aetheroleum néven hivatalos.
A citrom illóolaj feszültség, szellemi fáradtság, fejfájás, emésztési problémák, megfázás, visszérpanaszok kezelésére, rovarriasztásra, szagtalanításra használják.
A citrom illóolaj erős fertőtlenítő hatással rendelkezik a légtérbe párologtatva. A Citrom illóolaj párologtatássával megelőzhetők az olyan légúti fertőzések, mint az influenza, mivel már a légtérben elpusztítja ezeket a kórokozókat.
A citromhéj illóolajának gőze a meningococcust ( a fertőző agyhártyagyulladás kórokozóját 15 perc alatt, a tífusz kórokozóját egy órán belül, a pneumococcust (a lebenyes tüdőgyulladás kórokozóját) két-három óra alatt, a staphylococcus aureust (a bőrgennyesedést, száj-, garatüreg-gyulladást, ételmérgezést, iatrogén fertőzést okozó gennykeltő baktériumot) két óra alatt
a streptococcus haemolyticust (a mandulagyulladást, a skarlátot, orbáncot, gyermekágyi lázat, reumás lázat okozó baktériumfajt) pedig három órától tizenkét óráig terjedő időszak alatt pusztította el.
A tiszta citromhéj illóolaj a baktériumtenyészetekre közvetlenül cseppentve:
- a staphylococcusnak és a tífusz kórokozójának pusztulását 5 percen belül előidézte, míg
- a diftériabaktérium elpusztításához 20 perc kellett.”
forrás: Biegerbauer Pál: Gyógyító illatok/
A citrom illóolaj párológtatása influenzás időszakban javasolt lenne minden háztartásban és olyan intézményben, ahol nagyobb számban fordulnak meg emberek, így ezzel is csökkenteni lehetne a megbetegedések kialakulását.
Az olaj legfontosabb tulajdonságaiként a fertőtlenítő antimikrobiális és antivirális hatások emelhetők ki, melyek mellett összehúzó, P-vitamin jellegű (mikrocirkulációt fokozó) és szélhajtó hatások is megemlíthetők..
Hasonló termékek
Adatok
Tömeg
100 g/db
Vélemények
Nincsenek témák!