Részletek
Hasonló termékek
Adatok
Vélemények
Részletek
Orosz fekete kenyér
Hozzávalók:
10 g Friss élesztő
300 g Búzaliszt (BL80)
150 g Sötét rozsliszt (RL125)
25 g Búzakorpa
Sütőpor
1 kk Só
1 kk Cukor
50 g Margarin
1 kk Fűszerkömény, őrölt
1 1/2 kk Kávé, őrölt
1 kk Kakaópor
2 ek Ecet
310 ml Víz
Elkészítés:
A sütés előtt 1 nappal - pl. előző este - 10 deka kenyérlisztből és a rozsliszt féléből kevesebb mint 1 deci vízzel, pici cukorral és az élesztővel kemény tésztát gyúrunk. (Az élesztőt előzőleg langyos vízben kissé felfuttatjuk.) A tésztát konyharuhával letakarva, langyos helyen tartjuk. Másnap az érett kovászra (ami akkor jó, ha kissé savanykás illatú rászórjuk a többi lisztet és a felsorolás sorrendjében a többi hozzávalót is. Fokozatosan adjuk hozzá a langyos vizet, és kb. 12-15 perc alatt bedagasztjuk. Liszttel enyhén behintjük a tetejét, konyharuhával letakarjuk, és kb. 1 óra 15 percet kelesztjük. Ezután lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, cipóvá formáljuk, és lisztezett tepsibe téve, vizes ecsettel lekenve, langyos helyen, konyharuhával letakarva 50 percig kelesztjük. Ezután újból átkenjük vízzel, a tetejét néhány helyen bevágjuk, és előmelegített gőzös sütőben - a sütő aljára egy kis tálkában vizet teszünk, hogy gőz képződjön - kb. 40 percig sütjük. Ha nagyon pirulna, tegyünk a tetejére alufóliát. A sütőből kivéve vízzel átkenjük, hogy szép fényes maradjon. Elkészítési idő: 3 óra 20 perc; 10 dkg: 7230 kJl295 kcal 9,4 g fehérje; 7,3 g zsír; 47,6 g szénhidrát; 3,1 g rost
MEGJEGYZÉS -Hasonló eljárással készíthetünk fehér rozskenyeret a következő hozzávalókból: 2 dkg friss vagy I csomag (7 g) szárított sütőélesztő, 20 dkg (3,3 dl) kenyérliszt, 20 dkg (3,3 dl) fehér rozsliszt, 1 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, 3 dkg margarin, 3 dl langyos víz.
Hozzávalók:
10 g Friss élesztő
300 g Búzaliszt (BL80)
150 g Sötét rozsliszt (RL125)
25 g Búzakorpa
Sütőpor
1 kk Só
1 kk Cukor
50 g Margarin
1 kk Fűszerkömény, őrölt
1 1/2 kk Kávé, őrölt
1 kk Kakaópor
2 ek Ecet
310 ml Víz
Elkészítés:
A sütés előtt 1 nappal - pl. előző este - 10 deka kenyérlisztből és a rozsliszt féléből kevesebb mint 1 deci vízzel, pici cukorral és az élesztővel kemény tésztát gyúrunk. (Az élesztőt előzőleg langyos vízben kissé felfuttatjuk.) A tésztát konyharuhával letakarva, langyos helyen tartjuk. Másnap az érett kovászra (ami akkor jó, ha kissé savanykás illatú rászórjuk a többi lisztet és a felsorolás sorrendjében a többi hozzávalót is. Fokozatosan adjuk hozzá a langyos vizet, és kb. 12-15 perc alatt bedagasztjuk. Liszttel enyhén behintjük a tetejét, konyharuhával letakarjuk, és kb. 1 óra 15 percet kelesztjük. Ezután lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, cipóvá formáljuk, és lisztezett tepsibe téve, vizes ecsettel lekenve, langyos helyen, konyharuhával letakarva 50 percig kelesztjük. Ezután újból átkenjük vízzel, a tetejét néhány helyen bevágjuk, és előmelegített gőzös sütőben - a sütő aljára egy kis tálkában vizet teszünk, hogy gőz képződjön - kb. 40 percig sütjük. Ha nagyon pirulna, tegyünk a tetejére alufóliát. A sütőből kivéve vízzel átkenjük, hogy szép fényes maradjon. Elkészítési idő: 3 óra 20 perc; 10 dkg: 7230 kJl295 kcal 9,4 g fehérje; 7,3 g zsír; 47,6 g szénhidrát; 3,1 g rost
MEGJEGYZÉS -Hasonló eljárással készíthetünk fehér rozskenyeret a következő hozzávalókból: 2 dkg friss vagy I csomag (7 g) szárított sütőélesztő, 20 dkg (3,3 dl) kenyérliszt, 20 dkg (3,3 dl) fehér rozsliszt, 1 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, 3 dkg margarin, 3 dl langyos víz.
Hasonló termékek
Adatok
Vonalkód
5999881955590
Termékkód
24503
Tömeg
1,1 kg/db
Vélemények
Nincsenek témák!