A narancsfélék családjába (Rutaceae) és a Citrusok nemzetségébe tartozó narancsok közül több féléből (keserű-, édes- és bergamott-) is előállítanak illóolajat. Az egyik leggyakrabban feldolgozott narancsféle az India észak-keleti vidékén és Kína déli területein őshonos, több kontinensen nagy területen termesztett keserűnarancs (Citrus aurantium), melyből többféle illóolajat állítanak elő. A termés héjából préseléssel vagy vízgőzdesztillációval készül a keserűnarancs illóolaj (Auranthii amari aetheroleum). A terméshéj illóolaj hozama 1-2%. Az illóolaj sárga színű (a keserűnarancs illóolajok közül a legerősebb árnyalata a terméshéjból kinyert illóolajnak van). A terméshéjból kinyert illóolaj a Citrus-félék olajára jellemző illatú, édeskés és néha a mandarinéra emlékeztető. Fő alkotórésze a limonén, melynek mennyisége eléri vagy meghaladja a 90%-ot. Az illóolaj fertőtlenítő és antibakteriális, emellett emésztést javító és görcsoldó hatású, ezért belsőleges készítmények egyik alkotórészeként hasznosítják. A keserűnarancsból készült illóolajat elsősorban légúti fertőzések idején alkalmazzák légtérillatosításra, valamint masszázs- és fürdőolajok alkotórészeként
A narancs illóolaj nem toxikus, nem irritáló, nincs bőrérzékenyítő és fototoxikus hatása.