Részletek
Hasonló termékek
Adatok
Vélemények
Részletek
Tőzegáfonya
Tőzegáfonya a piros bogyó, amelyet vörös áfonyának is neveznek, a hangafélék családjába tartozik. A gyümölcs eredetileg Észak-Amerikából származik és ott a part menti vidékeken nő. Ázsia és Európa is ismert a gyümölcs származási helyeként, a gyümölcslé készítése szempontjából azonban ezek nem említésre méltók.
Jótékony hatásai:
A tőzegáfonya legfontosabb tulajdonsága, hogy képes megakadályozni a baktériumok megtapadását a húgyutak falán. Ezért megelőzéshez és a már kialakult húgyúti betegségek kezeléséhez is ajánlott. Akut és krónikus húgyúti fertőzések esetén az antibiotikum kúra kiegészítéseként használhatjuk.
Azok számára, akik gyakran küzdenek a felfázással, megelőzésként a leghatékonyabb természetes megoldás. Közel egy évszázaddal ezelőtt mutatták ki, hogy azoknak a vizelete, akik nagy mennyiségben és rendszeresen fogyasztanak tőzegáfonyát, jóval savasabb és kevesebb baktériumot tartalmaz. Ez a hippursav képződésének eredménye, mely antibakteriális hatást fejt ki a húgyutakban, tehát megakadályozza, hogy a fertőzésekért felelős baktériumok elszaporodjanak.
A tőzegáfonya segítségével a húgyúti fertőzések időtartama lerövidíthető, eközben csökkenti a kellemetlen panaszokat is, mint a fájdalom, az égető, viszkető érzés.
Egy amerikai orvosi lapban (Journal of the American Medical Association) 153 idősebb nővel végzett tanulmányról számoltak be. A nők átlagos életkora 78 év volt, egyikük sem szenvedett húgyúti fertőzésben. A nők fele naponta 300 ml tömény áfonyalevet fogyasztott, míg a csoport másik felének placebót adtak. 4-8 hét múlva azt figyelték meg, hogy akik áfonyalevet fogyasztottak, vizeletükben jóval kevesebb baktérium fordult elő, tehát esetükben jelentősen csökkent a húgyúti fertőzés kialakulásának esélye.
A tőzegáfonya alkalmas immunerősítésre, szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, valamint étvágytalanság ellen. A tőzegáfonyát a leghatékonyabb természetes szernek tartják a szívinfarktus megelőzéséhez, illetve gyógyításához. Nemcsak infarktus ellen, de valamennyi szívpanasz ellen segít a tőzegáfonyalé.
A tőzegáfonya ugyanakkor az összes, kapillárisokkal (hajszálerekkel) kapcsolatos betegség ellen alkalmazható. Így vérzékenység, érszűkület, érelmeszesedés, visszér,ödémás hajlam, vérkeringési zavarok esetén is segít, valamint megelőzhetjük vele a cukorbetegség, az érszövődmények, magas vérzsírszint és magas vérnyomás kialakulását. Az áfonya gyógyhatását érezteti lázas betegségek, bőrkiütések és bőrbetegségek ellen.
A tőzegáfonya nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat (tanninok, antocianidinek), melyek megkötik a káros szabadgyökeket, ezzel nemcsak az öregedési folyamatokat lassítják, de a betegségeket okozó oxidációs folyamatokat is blokkolják. Egyúttal kitűnő memóriajavító.
Minek köszönheti a tőzegáfonya hatásait?
A tőzegáfonya az egyik leghatékonyabb természetes egészségvédő. Festékanyaga az antocianin, emellett gyümölcssavak, vitaminok, antioxidánsok, cukor, pektin is nagy mennyiségben található benne. Kitűnő forrása az A-vitaminnak, aminek a farkasvakság kezelésében van fontos szerepe. Kálcium, mangán, kén, kálium, foszfor, vas, magnézium, cink és C-vitamin tartalma kiemelkedő.
Egy bögre áfonyában 14 mg C-vitamin, 71 g kálium, 50 IU A-vitamin és mindössze 12 g szénhidrát található. Mivel savas, remek kiegészítője az alacsony szénhidráttartalmú diétáknak.
Fertőzések ellen is használhatjuk, hiszen a tőzegáfonya környezetében a kórokozók nem képesek életben maradni. Ez valószínűleg a növényi eredetű vegyületeinek, a fitovegyületek közé tartozó proanthocianidineknek köszönhető, melyek megtalálhatók a tőzegáfonya levében, ugyanakkor nincsenek jelen a mangó, a narancs, az ananász, a grépfrút és a guajáva levében sem.
Az áfonya nagy mennyiségben tartalmaz quercetint is.
A tőzegáfonya termése
A tőzegáfonya virága egy darumadár fejére emlékeztet. Így alakult ki az angol megnevezése a „Cranberry” (crain= daru).
A cseresznye nagyságú, világító piros gyümölcsöket főként befőttekhez és gyümölcsösen kesernyés, enyhén savanykás ízű gyümölcslevekhez használják fel. A tőzegáfonya lé íze és színe is kissé eltérő lehet évszaktól és a szüretelés idejétől függően.
Tőzegáfonya a piros bogyó, amelyet vörös áfonyának is neveznek, a hangafélék családjába tartozik. A gyümölcs eredetileg Észak-Amerikából származik és ott a part menti vidékeken nő. Ázsia és Európa is ismert a gyümölcs származási helyeként, a gyümölcslé készítése szempontjából azonban ezek nem említésre méltók.
Jótékony hatásai:
A tőzegáfonya legfontosabb tulajdonsága, hogy képes megakadályozni a baktériumok megtapadását a húgyutak falán. Ezért megelőzéshez és a már kialakult húgyúti betegségek kezeléséhez is ajánlott. Akut és krónikus húgyúti fertőzések esetén az antibiotikum kúra kiegészítéseként használhatjuk.
Azok számára, akik gyakran küzdenek a felfázással, megelőzésként a leghatékonyabb természetes megoldás. Közel egy évszázaddal ezelőtt mutatták ki, hogy azoknak a vizelete, akik nagy mennyiségben és rendszeresen fogyasztanak tőzegáfonyát, jóval savasabb és kevesebb baktériumot tartalmaz. Ez a hippursav képződésének eredménye, mely antibakteriális hatást fejt ki a húgyutakban, tehát megakadályozza, hogy a fertőzésekért felelős baktériumok elszaporodjanak.
A tőzegáfonya segítségével a húgyúti fertőzések időtartama lerövidíthető, eközben csökkenti a kellemetlen panaszokat is, mint a fájdalom, az égető, viszkető érzés.
Egy amerikai orvosi lapban (Journal of the American Medical Association) 153 idősebb nővel végzett tanulmányról számoltak be. A nők átlagos életkora 78 év volt, egyikük sem szenvedett húgyúti fertőzésben. A nők fele naponta 300 ml tömény áfonyalevet fogyasztott, míg a csoport másik felének placebót adtak. 4-8 hét múlva azt figyelték meg, hogy akik áfonyalevet fogyasztottak, vizeletükben jóval kevesebb baktérium fordult elő, tehát esetükben jelentősen csökkent a húgyúti fertőzés kialakulásának esélye.
A tőzegáfonya alkalmas immunerősítésre, szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, valamint étvágytalanság ellen. A tőzegáfonyát a leghatékonyabb természetes szernek tartják a szívinfarktus megelőzéséhez, illetve gyógyításához. Nemcsak infarktus ellen, de valamennyi szívpanasz ellen segít a tőzegáfonyalé.
A tőzegáfonya ugyanakkor az összes, kapillárisokkal (hajszálerekkel) kapcsolatos betegség ellen alkalmazható. Így vérzékenység, érszűkület, érelmeszesedés, visszér,ödémás hajlam, vérkeringési zavarok esetén is segít, valamint megelőzhetjük vele a cukorbetegség, az érszövődmények, magas vérzsírszint és magas vérnyomás kialakulását. Az áfonya gyógyhatását érezteti lázas betegségek, bőrkiütések és bőrbetegségek ellen.
A tőzegáfonya nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat (tanninok, antocianidinek), melyek megkötik a káros szabadgyökeket, ezzel nemcsak az öregedési folyamatokat lassítják, de a betegségeket okozó oxidációs folyamatokat is blokkolják. Egyúttal kitűnő memóriajavító.
Minek köszönheti a tőzegáfonya hatásait?
A tőzegáfonya az egyik leghatékonyabb természetes egészségvédő. Festékanyaga az antocianin, emellett gyümölcssavak, vitaminok, antioxidánsok, cukor, pektin is nagy mennyiségben található benne. Kitűnő forrása az A-vitaminnak, aminek a farkasvakság kezelésében van fontos szerepe. Kálcium, mangán, kén, kálium, foszfor, vas, magnézium, cink és C-vitamin tartalma kiemelkedő.
Egy bögre áfonyában 14 mg C-vitamin, 71 g kálium, 50 IU A-vitamin és mindössze 12 g szénhidrát található. Mivel savas, remek kiegészítője az alacsony szénhidráttartalmú diétáknak.
Fertőzések ellen is használhatjuk, hiszen a tőzegáfonya környezetében a kórokozók nem képesek életben maradni. Ez valószínűleg a növényi eredetű vegyületeinek, a fitovegyületek közé tartozó proanthocianidineknek köszönhető, melyek megtalálhatók a tőzegáfonya levében, ugyanakkor nincsenek jelen a mangó, a narancs, az ananász, a grépfrút és a guajáva levében sem.
Az áfonya nagy mennyiségben tartalmaz quercetint is.
A tőzegáfonya termése
A tőzegáfonya virága egy darumadár fejére emlékeztet. Így alakult ki az angol megnevezése a „Cranberry” (crain= daru).
A cseresznye nagyságú, világító piros gyümölcsöket főként befőttekhez és gyümölcsösen kesernyés, enyhén savanykás ízű gyümölcslevekhez használják fel. A tőzegáfonya lé íze és színe is kissé eltérő lehet évszaktól és a szüretelés idejétől függően.
Hasonló termékek
Adatok
Tömeg
500 g/db
Vélemények
Nincsenek témák!