Részletek
Hasonló termékek
Adatok
Vélemények
Részletek
A bodza mindenütt a legnépszerűbb növények közé tartozik és korábban az emberek számára a lakóházakat védelmező növényként szolgált. A bodza ital ösztönzi a természetes immunreakciókat, tele van antioxidáns flavonoidokkal.
A bodza kitűnő méregtelenítő, ezért a bőrkiütések, kelések és az akné természetes ellenszere. Vérzéscsillapításhoz folyadék formájában alkalmazzák a bőrön.
A vizsgálatok szerint a bodza az influenzán is segít. Enyhíti a tüneteket és immunerősítőként is kiváló. Kezelhetjük vele az orrfolyást, náthát, torokfájást. A bodza hatékony gyógynövény székrekedés ellen is. Európában általában vízhajtásra, enyhe hashajtóként és vesevédőként is használják.
A korai vizsgálatok azt mutatták, hogy a bodza csökkenti a magas koleszterinszintet és növeli az alacsony sűrűségű lipoprotein - “rossz koleszterin” - szintjét.
A bodza természetes immunerősítő és antioxidáns, lassítja az öregedési folyamatokat. A fekete bodza fokozza az immunválaszt a kórokozókkal szemben. A bodzalé nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású flavonoid vegyületeket, ezzel átfogóan védi a szervezetet.
A bodzában található antocianin flavonoidok semlegesítik a káros szabadgyököket. Mivel a bodza kihajtja a szervezetből a pangó nedveket, a hozzájuk kapcsolódó méreganyagokat is kiüríti, a fogyást is elősegíti, valamint növeli az energiatartalékokat.
A bodza kitűnő izzasztó, vértisztító, hashajtó, használhatjuk vízkór, hurut, isiász, reuma és keringési zavarok esetén. Fokozza a veseműködést, magas vitamintartalmának köszönhetően segíti a betegségek megelőzését.
Még vizsgálatok tárgyát képezi, hogy a bodza rendelkezik-e antivirális tulajdonsággal, de a kísérletek során a herpesz vírussal szembeni hatékonyságát tapasztalták. Lázcsillapítóként és reuma ellen is ajánlott a fogyasztása.
A bodza felszívódását a szervezetben vastartalma segíti elő, ezért a vérszegénységben, vashiányban szenvedők számára kifejezetten hasznos a bodzalé.
Minek köszönheti a bodza hatásait?
A bodza bogyóban A- és C-vitamin, antociánok (szambucin) és gyümölcssavak találhatók. Levelében nagy mennyiségben van jelen kéksav-glikozidokat, pl. szambunigrint. A bodzalé flavonoidokban (kempeferolt, kvercetin) gazdag, található benne fahéjsav származék, nyálka és illóolaj is.
A bodzabogyó sötét színe az antocianidoknak köszönhető. Ezek a szekunder anyagok kitűnő fertőtlenítők és gyulladáscsökkentők, védik a szív és az érrendszer egészségét.
A népi gyógyászatban régóta alkalmazzák a bodzát értékes hatóanyagai miatt. Benne megtalálható a pantoténsav, a folsav, sok ásványi anyag és mikroelem, vas, kálium, magnézium, kálcium és foszfor. A fekete bodza tartalmaz szerves savakat, köztük almasavat, citromsavat és klorogénsavat, valamint a B-vitamin csoport tagjait.
Az agy és az idegrendszer működéséhez létfontosságú esszenciális aminosavak is megtalálhatók a bodzabogyóban, ezért levertség, depresszió és ideggyengeség ellen is érdemes fogyasztani. A bodzában lévő B-vitamin és számos ásványi anyag nagyon jót tesz az idegeknek. A növény termése a szervezetet maximálisan tisztán tartja.
A bodzabogyók az azonos nevű bodzacserjén teremnek, amelynek természetes előfordulási helyei a tápanyagban gazdag talajok, tüskés bozótok, erdőszélek vagy vizek partjai. A bogyók augusztus és szeptember hónapokban érnek, frissen történő fogyasztásra azonban nem alkalmasak. A bogyók passzírozása és az azt követő főzési folyamat után, amely 100 °C -on történik, a bogyók sokféleképpen felhasználhatók. Főként azonban gyümölcslevekhez, édes musthoz, szirupokhoz, likőrökhöz és lekvárokhoz használják fel őket, gyakran más gyümölcsfajtákkal keverve.
A bodza kitűnő méregtelenítő, ezért a bőrkiütések, kelések és az akné természetes ellenszere. Vérzéscsillapításhoz folyadék formájában alkalmazzák a bőrön.
A vizsgálatok szerint a bodza az influenzán is segít. Enyhíti a tüneteket és immunerősítőként is kiváló. Kezelhetjük vele az orrfolyást, náthát, torokfájást. A bodza hatékony gyógynövény székrekedés ellen is. Európában általában vízhajtásra, enyhe hashajtóként és vesevédőként is használják.
A korai vizsgálatok azt mutatták, hogy a bodza csökkenti a magas koleszterinszintet és növeli az alacsony sűrűségű lipoprotein - “rossz koleszterin” - szintjét.
A bodza természetes immunerősítő és antioxidáns, lassítja az öregedési folyamatokat. A fekete bodza fokozza az immunválaszt a kórokozókkal szemben. A bodzalé nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású flavonoid vegyületeket, ezzel átfogóan védi a szervezetet.
A bodzában található antocianin flavonoidok semlegesítik a káros szabadgyököket. Mivel a bodza kihajtja a szervezetből a pangó nedveket, a hozzájuk kapcsolódó méreganyagokat is kiüríti, a fogyást is elősegíti, valamint növeli az energiatartalékokat.
A bodza kitűnő izzasztó, vértisztító, hashajtó, használhatjuk vízkór, hurut, isiász, reuma és keringési zavarok esetén. Fokozza a veseműködést, magas vitamintartalmának köszönhetően segíti a betegségek megelőzését.
Még vizsgálatok tárgyát képezi, hogy a bodza rendelkezik-e antivirális tulajdonsággal, de a kísérletek során a herpesz vírussal szembeni hatékonyságát tapasztalták. Lázcsillapítóként és reuma ellen is ajánlott a fogyasztása.
A bodza felszívódását a szervezetben vastartalma segíti elő, ezért a vérszegénységben, vashiányban szenvedők számára kifejezetten hasznos a bodzalé.
Minek köszönheti a bodza hatásait?
A bodza bogyóban A- és C-vitamin, antociánok (szambucin) és gyümölcssavak találhatók. Levelében nagy mennyiségben van jelen kéksav-glikozidokat, pl. szambunigrint. A bodzalé flavonoidokban (kempeferolt, kvercetin) gazdag, található benne fahéjsav származék, nyálka és illóolaj is.
A bodzabogyó sötét színe az antocianidoknak köszönhető. Ezek a szekunder anyagok kitűnő fertőtlenítők és gyulladáscsökkentők, védik a szív és az érrendszer egészségét.
A népi gyógyászatban régóta alkalmazzák a bodzát értékes hatóanyagai miatt. Benne megtalálható a pantoténsav, a folsav, sok ásványi anyag és mikroelem, vas, kálium, magnézium, kálcium és foszfor. A fekete bodza tartalmaz szerves savakat, köztük almasavat, citromsavat és klorogénsavat, valamint a B-vitamin csoport tagjait.
Az agy és az idegrendszer működéséhez létfontosságú esszenciális aminosavak is megtalálhatók a bodzabogyóban, ezért levertség, depresszió és ideggyengeség ellen is érdemes fogyasztani. A bodzában lévő B-vitamin és számos ásványi anyag nagyon jót tesz az idegeknek. A növény termése a szervezetet maximálisan tisztán tartja.
A bodzabogyók az azonos nevű bodzacserjén teremnek, amelynek természetes előfordulási helyei a tápanyagban gazdag talajok, tüskés bozótok, erdőszélek vagy vizek partjai. A bogyók augusztus és szeptember hónapokban érnek, frissen történő fogyasztásra azonban nem alkalmasak. A bogyók passzírozása és az azt követő főzési folyamat után, amely 100 °C -on történik, a bogyók sokféleképpen felhasználhatók. Főként azonban gyümölcslevekhez, édes musthoz, szirupokhoz, likőrökhöz és lekvárokhoz használják fel őket, gyakran más gyümölcsfajtákkal keverve.
Hasonló termékek
Adatok
Tömeg
1,5 kg/db
Vélemények
Nincsenek témák!