Részletek
Hasonló termékek
Adatok
Vélemények
Részletek
A Mangosztán, a Garcina L. Mangostana fa gyümölcse. Származási helye Délkelet-Ázsia, valamint Indonézia, Brazília és Vietnám. Az utóbbi években a mangosztán növény azonban eljutott Afrikába, Amerikába és Ausztráliába is. A mangosztán nagyon kényes az éghajlati feltételekre. A túl hideg, de a túl meleg környezet is károsan hat a gyümölcsök növekedésére, ill. érésére.
Jótékony hatásai
A mangosztánt a thai és kínai orvoslásban baktériumölő és antiszeptikus hatása miatt használják elsősorban malária, sebek, húgyúti fertőzések, tuberkulózis, szifilisz, ekcéma és gonorrhoea ellen.
A karibi térségben teaként fogyasztják a kedályállapot javulásáért, Brazíliában az emésztés fokozásához és féregtelenítéshez használják belsőleg, míg Venezuelában elsősorban a parazitás bőrfertőzések kezeléséhez dunsztkötésként alkalmazzák.
A mangosztán csodás gyógyhatásait a benne nagy mennyiségben megtalálható xantonnak köszönheti. A flavonoidok csoportjába tartozó vegyület antioxidáns hatása még a C- és az E-vitaminénál is ötször erősebb.
A xantonnak a természetben több mint 200 fajtáját találjuk meg, közülük mindegyik különböző hatású. Ezek a hatások együttesen még intenzívebbek, így a szervezet egészét védik a betegségekkel szemben.
A mangosztán azért is különleges, mert 17 féle xanthon vegyület található benne, ennek következtében a táplálékként fogyasztott gyümölcsök között a világon ez a leggazdagabb természetes forrása ezeknek a flavonoidoknak.
A mangosztán csökkenti a vérnyomást, a vérzsír és a vércukor szintjét, megakadályozza az artériák elzáródását, csökkenti az érelmeszesedés veszélyét és erősíti a szívizmot.
Kifejezetten ajánlott időskori elbutulás, Parkinson- és Alzheimer-kór ellen. A mangosztán nagyon hatékony a sejtöregedéssel szemben.
Stimulálja az immunsejteket, elősegíti az immunválaszt, kitűnő antivirális, antibakteriális és gombaölő hatással rendelkezik. Tinea, dermatitis, akné és sebfertőzések esetén is sokat segít.
A mangosztán szürkehályog és zöldhályog ellen is hatékony, használhatjuk a pikkelysömört kísérő viszketés megszüntetéséhez. A fogágy kötőszöveteinek erősítésével csökkenti az ínybetegségek kockázatát.
Mivel segít megszabadulni a túlsúlytól, sok fogyókúrás készítményhez felhasználják. De alkalmas a depresszió, a szorongás oldására, a kimerültség felszámolására is. A mangosztán fogyasztása vitalizál, élénkít és felfrissít.
Minek köszönheti a mangosztán hatásait?
A mangosztán katechineket és polifonelokat tartalmazó trópusi gyümölcs. Antioxidáns hatása mellett kitűnő gomba- és baktériumölő, melyet a poliszacharidok jelenlétének tulajdoníthatunk. Megtalálható benne a kálcium, vas, kálium, foszfor, B1-, B2-, B6- és C-vitamin is.
Nagy mennyiségben tartalmaz gomba- és vírusellenes hatással rendelkező poliszacharidokat. A mangosztán összes hatóanyaga közt is az egyik legértékesebb a xanton.
A xantonok molekulacsoportjával kapcsolatos vizsgálatok az 1970-es években kezdődtek és az elmúlt néhány évben még nagyobb figyelmet kaptak. A legutolsó kutatások szerint a mangosztában található xanthonok kitűnő gyulladáscsökkentők, gombaölők és antibakterális hatásúak.
Napjainkban a mangosztán rendelkezik a legnagyobb ORAC értékkel (adott anyag antioxidáns hatásának mértéke 100 g-ra vetítve) az összes ismert gyümölcs között. ORAC értéke 17.000-24.000.
A mangosteen gyümölcs
A mangosztán gyümölcs akár 7 cm nagyra is megnőhet. A hófehér gyümölcshúst sima, sötétlila héj veszi körül. Egy mangosztán növény akár 400-500 gyümölcsöt is teremhet. A növény szeptembertől októberig virágzik, így maguk a gyümölcsök novemberben és decemberben érnek.
Az érett gyümölcsök feldolgozása messzemenőkig gyümölcslevek készítésére terjed ki. Íze a szőlő, az ananász, a grépfrút és a barack ízével írható le.
Jótékony hatásai
A mangosztánt a thai és kínai orvoslásban baktériumölő és antiszeptikus hatása miatt használják elsősorban malária, sebek, húgyúti fertőzések, tuberkulózis, szifilisz, ekcéma és gonorrhoea ellen.
A karibi térségben teaként fogyasztják a kedályállapot javulásáért, Brazíliában az emésztés fokozásához és féregtelenítéshez használják belsőleg, míg Venezuelában elsősorban a parazitás bőrfertőzések kezeléséhez dunsztkötésként alkalmazzák.
A mangosztán csodás gyógyhatásait a benne nagy mennyiségben megtalálható xantonnak köszönheti. A flavonoidok csoportjába tartozó vegyület antioxidáns hatása még a C- és az E-vitaminénál is ötször erősebb.
A xantonnak a természetben több mint 200 fajtáját találjuk meg, közülük mindegyik különböző hatású. Ezek a hatások együttesen még intenzívebbek, így a szervezet egészét védik a betegségekkel szemben.
A mangosztán azért is különleges, mert 17 féle xanthon vegyület található benne, ennek következtében a táplálékként fogyasztott gyümölcsök között a világon ez a leggazdagabb természetes forrása ezeknek a flavonoidoknak.
A mangosztán csökkenti a vérnyomást, a vérzsír és a vércukor szintjét, megakadályozza az artériák elzáródását, csökkenti az érelmeszesedés veszélyét és erősíti a szívizmot.
Kifejezetten ajánlott időskori elbutulás, Parkinson- és Alzheimer-kór ellen. A mangosztán nagyon hatékony a sejtöregedéssel szemben.
Stimulálja az immunsejteket, elősegíti az immunválaszt, kitűnő antivirális, antibakteriális és gombaölő hatással rendelkezik. Tinea, dermatitis, akné és sebfertőzések esetén is sokat segít.
A mangosztán szürkehályog és zöldhályog ellen is hatékony, használhatjuk a pikkelysömört kísérő viszketés megszüntetéséhez. A fogágy kötőszöveteinek erősítésével csökkenti az ínybetegségek kockázatát.
Mivel segít megszabadulni a túlsúlytól, sok fogyókúrás készítményhez felhasználják. De alkalmas a depresszió, a szorongás oldására, a kimerültség felszámolására is. A mangosztán fogyasztása vitalizál, élénkít és felfrissít.
Minek köszönheti a mangosztán hatásait?
A mangosztán katechineket és polifonelokat tartalmazó trópusi gyümölcs. Antioxidáns hatása mellett kitűnő gomba- és baktériumölő, melyet a poliszacharidok jelenlétének tulajdoníthatunk. Megtalálható benne a kálcium, vas, kálium, foszfor, B1-, B2-, B6- és C-vitamin is.
Nagy mennyiségben tartalmaz gomba- és vírusellenes hatással rendelkező poliszacharidokat. A mangosztán összes hatóanyaga közt is az egyik legértékesebb a xanton.
A xantonok molekulacsoportjával kapcsolatos vizsgálatok az 1970-es években kezdődtek és az elmúlt néhány évben még nagyobb figyelmet kaptak. A legutolsó kutatások szerint a mangosztában található xanthonok kitűnő gyulladáscsökkentők, gombaölők és antibakterális hatásúak.
Napjainkban a mangosztán rendelkezik a legnagyobb ORAC értékkel (adott anyag antioxidáns hatásának mértéke 100 g-ra vetítve) az összes ismert gyümölcs között. ORAC értéke 17.000-24.000.
A mangosteen gyümölcs
A mangosztán gyümölcs akár 7 cm nagyra is megnőhet. A hófehér gyümölcshúst sima, sötétlila héj veszi körül. Egy mangosztán növény akár 400-500 gyümölcsöt is teremhet. A növény szeptembertől októberig virágzik, így maguk a gyümölcsök novemberben és decemberben érnek.
Az érett gyümölcsök feldolgozása messzemenőkig gyümölcslevek készítésére terjed ki. Íze a szőlő, az ananász, a grépfrút és a barack ízével írható le.
Hasonló termékek
Adatok
Tömeg
500 g/db
Vélemények
Nincsenek témák!