Részletek
Hasonló termékek
Adatok
Vélemények
Részletek
Elkészítése: A magokat előzetesen háromszoros vízmennyiségben legalább 3-4 órára, de akár 1 napra is beáztatjuk. Ugyanabban a vízben főzzük egyenletesen kis tűzön 25-30 percig, majd lefedve közepesen meleg sütőben (100-120-as fokozat) hagyjuk dagadni (maximum fél-1 órát). Célszerű lágy vizet használni (szénsavmentes ásványvizet, szűrt vizet), mert ezzel jelentősen lerövidül a főzési idő.
Jó tudni: a pirított árpa az otthoni tárolásnál jobban ellenáll az élősködőkkel szemben.
Felhasználása: pl. kásának
Receptek:
Székelykáposzta - Vega módra
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta,
1/2 csomag szójakocka,
1/2 kg hántolt árpa,
ételízesítő,
só (tengeri)
olaj,
pirospaprika
Elkészítés:
A hozzávalókat külön-külön megfőzzük (az árpát érdemes előző este beáztatni). Amikor mind meg puhult, összefőzzük, befűszerezzük ételízesítővel, tengeri sóval. A végén olajat és pirospaprikát teszünk bele.
Zöldséges árpa leves
Hozzávalók:
- 1 maréknyi hántolt árpa
- 2 szál sárgarépa,
- 2 szál szárzeller,
- 2 szál újhagyma,
- 3 db zsályalevél,
- 3 evőkanál olívaolaj,
- 1 db „Gemüzebrühe” (salzarm),
- 1 csipet borsikafű,
- Shoyu
- szűrt víz
Elkészítése:
- Egy fazékban melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát és a zsályalevelet, pároljuk pár percig.
- Öntsük fel másfél liternyi vízzel, adjuk hozzá a zöldségleveskockát, borsikafűvet és az árpát.
- Lassú lángon főzzük tovább.
- Ha az árpagyöngy megpuhult, tegyük hozzá a felkarikázott sárgarépát és a felszeletelt zellerszárat.
- Főzzük még további pár percig, majd tálalhatjuk.
- Tetejét frissen reszelt tormával szórhatjuk meg.
Csalános árpakása
Hozzávalók:
- 200 g hántolt árpa,
- 200 g frissen szedett, zsenge csalánhajtás,
- 2 db hagyma,
- 1 ek Shoyu,
- olívaolaj,
- szűrt víz
Elkészítése:
- Az előkészített (megmosott, áztatott) árpát 3x-os vízben feltesszük főni.
- Közben kevés olajon pároljuk meg az apróra vágott hagymát, és adjuk hozzá a csalánleveleket, kíméletesen pároljuk meg.
- Ha megfőtt az árpa öntsük rá a hagymás csalánra és keverjük össze, ízesítsük.
- Levéve a tűzről kb. tíz percig pihentessük, hagyjuk egy kicsit összeérni.
Bácskai árpás szejtán
(rizses hús helyett)
Hozzávalók:
- 30 dkg előző este beáztatott árpa,
- 20 dkg szejtán,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 db zöldpaprika,
- 3 db szárított paradicsom,
- 20 dkg zöldborsó,
- kömény, majoránna, pirospaprika, borsikafű, Shoyu, olívaolaj
Elkészítése:
- A hagymát az olajon pároljuk meg, majd tegyük rá az apróra vágott zöldpaprikát, a zöldborsót és pároljuk tovább.
- Ha a borsó már majdnem puha, jöhet a szejtán, mely szintén kap néhány percet.
- Ha ezzel is megvagyunk, a paradicsomot is tegyük a lábasba, némi vízzel lazítsuk, és kicsit forraljuk össze.
- A külön megfőzött árpát is tegyük hozzá, fűszerezzük a fenti felsorolásból nekünk tetszőkkel (lehetőség szerint mindegyikből tegyünk bele), egy kicsit melegítsük össze és gyakorlatilag kész is.
- Aki szereti a fokhagymát, az tálalás előtt tegye bele az apróra vágott vagy zúzott fokhagymát, úgy jellegzetesebb az íze.
Jó tudni: a pirított árpa az otthoni tárolásnál jobban ellenáll az élősködőkkel szemben.
Felhasználása: pl. kásának
Receptek:
Székelykáposzta - Vega módra
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta,
1/2 csomag szójakocka,
1/2 kg hántolt árpa,
ételízesítő,
só (tengeri)
olaj,
pirospaprika
Elkészítés:
A hozzávalókat külön-külön megfőzzük (az árpát érdemes előző este beáztatni). Amikor mind meg puhult, összefőzzük, befűszerezzük ételízesítővel, tengeri sóval. A végén olajat és pirospaprikát teszünk bele.
Zöldséges árpa leves
Hozzávalók:
- 1 maréknyi hántolt árpa
- 2 szál sárgarépa,
- 2 szál szárzeller,
- 2 szál újhagyma,
- 3 db zsályalevél,
- 3 evőkanál olívaolaj,
- 1 db „Gemüzebrühe” (salzarm),
- 1 csipet borsikafű,
- Shoyu
- szűrt víz
Elkészítése:
- Egy fazékban melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát és a zsályalevelet, pároljuk pár percig.
- Öntsük fel másfél liternyi vízzel, adjuk hozzá a zöldségleveskockát, borsikafűvet és az árpát.
- Lassú lángon főzzük tovább.
- Ha az árpagyöngy megpuhult, tegyük hozzá a felkarikázott sárgarépát és a felszeletelt zellerszárat.
- Főzzük még további pár percig, majd tálalhatjuk.
- Tetejét frissen reszelt tormával szórhatjuk meg.
Csalános árpakása
Hozzávalók:
- 200 g hántolt árpa,
- 200 g frissen szedett, zsenge csalánhajtás,
- 2 db hagyma,
- 1 ek Shoyu,
- olívaolaj,
- szűrt víz
Elkészítése:
- Az előkészített (megmosott, áztatott) árpát 3x-os vízben feltesszük főni.
- Közben kevés olajon pároljuk meg az apróra vágott hagymát, és adjuk hozzá a csalánleveleket, kíméletesen pároljuk meg.
- Ha megfőtt az árpa öntsük rá a hagymás csalánra és keverjük össze, ízesítsük.
- Levéve a tűzről kb. tíz percig pihentessük, hagyjuk egy kicsit összeérni.
Bácskai árpás szejtán
(rizses hús helyett)
Hozzávalók:
- 30 dkg előző este beáztatott árpa,
- 20 dkg szejtán,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 db zöldpaprika,
- 3 db szárított paradicsom,
- 20 dkg zöldborsó,
- kömény, majoránna, pirospaprika, borsikafű, Shoyu, olívaolaj
Elkészítése:
- A hagymát az olajon pároljuk meg, majd tegyük rá az apróra vágott zöldpaprikát, a zöldborsót és pároljuk tovább.
- Ha a borsó már majdnem puha, jöhet a szejtán, mely szintén kap néhány percet.
- Ha ezzel is megvagyunk, a paradicsomot is tegyük a lábasba, némi vízzel lazítsuk, és kicsit forraljuk össze.
- A külön megfőzött árpát is tegyük hozzá, fűszerezzük a fenti felsorolásból nekünk tetszőkkel (lehetőség szerint mindegyikből tegyünk bele), egy kicsit melegítsük össze és gyakorlatilag kész is.
- Aki szereti a fokhagymát, az tálalás előtt tegye bele az apróra vágott vagy zúzott fokhagymát, úgy jellegzetesebb az íze.
Hasonló termékek
Adatok
Vonalkód
5999881955613
Termékkód
14473
Tömeg
550 g/db
Vélemények
Nincsenek témák!