Cukor Stop Stevia 1 : 10 por visszazárható tasakban (100 g)

Cukor Stop Stevia 1 : 10 por visszazárható tasakban (100 g)
Csak természetes édesítőszert tartalmazó diétás élelmiszer kiegészítő.
Főzéshez és sütéshez is kiváló.Cukorbetegeknek és fogyni vágyoknak ajánljuk.
Energia és szénhidrátmentes!
Gyorsan oldódik.
1 569 Ft + 424 Ft (1 993 Ft)
Egységár: 16 Ft/g + 4 Ft/g (20 Ft/g)
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Kérdés a termékről
Részletek
Hasonló termékek
Adatok
Vélemények
Részletek
Egyenérték: 1 g por 10 g cukor édesítő hatásával bír.
EFSA által ajánlott napi mennyiség felnőtteknek: max. 10-12 gramm.
Összetevők: Stevia Rebaudizid A 98 % és eritritol.
GLUTÉNT ÉS LAKTÓZT NEM TARTALMAZ.
A vegyes étrendet nem helyettesíti.
Ajánlott felhasználása: főzéshez, sütéshez, hideg és meleg italok, valamint öntetek édesítésére.
MELLÉKÍZMENTES !

A Stevia rebaudiana Bertoni, vagy, ahogy az indiánok nevezték, ka’a he’e

Mindazok, akik e honlapot felkeresik hallottak már a steviáról. Ez egy, a napraforgófélék (Asteraceae) családjához tartozó, Dél-Amerikában őshonos, 240 változatban megtalálható növényfajta egyike, melynek jótékony tulajdonságait a guarani indiánok évszázadok óta ismerik. Jóval korábban édesítették vele italaikat, mint az európai ember megismerte volna a kristálycukrot, használták éhségük csökkentésére, csakúgy, mint sebeik gyógyítására.

Legelőször Moises Santiago Bertoni svájci botanikus 1899.-ben írta le részletesen a növény tulajdonságait, édesítő hatását, majd 1931.-ben francia vegyészek különítették el a stevioside-t és a rebaudioside-t, mint az édesítő hatás összetevőit. Ezen kivonatok 250 – 400-szor édesebbek a cukornál, igen magas a hő- és pH stabilitásuk.

Forgalmazás

A latin-amerikai országokban, mint ősi hagyományból eredő szokásnak a modern kornak megfelelő továbbviteleként sosem korlátozták a Stevia rebaudiana alapú élelmiszer kiegészítő és édesítő forgalmazását.

A közismerten egészségtudatos japánok az 1970.-es évek legelején honosították meg a növényt abból a célból, hogy alternatívát teremtsenek az akkoriban már rákkeltő hatásúnak feltételezett ciklamát és szaharin mesterséges édesítőszereknek. Japánban 1971.-ben került először kereskedelmi forgalomba a stevia természetes édesítő. Azóta a japánok széleskörűen használják a stevia édesítőt iparilag az élelmiszergyártásban, üdítőital gyártásban – a Coca Colát is beleértve -, valamint asztali édesítésre is teaházakban és otthonaikban. Jelenleg Japán a stevia, mint édesítő fogyasztásában első helyen áll a világon, az összes felhasznált és elfogyasztott édesítőszerek több mint 40 % stevia kivonat. Hasonlóan népszerű Koreában, Tajvanon, Kínában, Thaiföldön és a távol-keleti régió legtöbb országában.

Engedélyezés

A szaharin, a ciklamátok, az aspartame, stb. mesterséges édesítőszerek nem jelentettek komoly konkurenciát a cukorgyártás számára, mert ezek mind vegyipari úton kerülnek előállításra. Az egyetlen természetes édesítő, mely nagyobb volumenben állítható elő, így a cukor számára valódi természetes alternatíva, az a stevia. A Stevia rebaudiana Bertoni, mint alapanyag megfelelő földrajzi és klimatikus viszonyok mellett ma már évi öt – hat alkalommal betakarítható.

Egyre nagyobb kihívást jelent a stevia kivonatot tartalmazó természetes étrend-kiegészítő és édesítőszer elterjedése a világ cukorgyártásának, nagy valószínűséggel a cukor-lobby lehet a felelős azért, hogy a stevia mint étrend-kiegészítő és édesítőszer kereskedelmi elterjedését a nyugati világ fejlettnek mondott országaiban sokáig bürokratikus akadályokkal korlátozták.

Igaz, hogy az elmúlt évtizedek során több száz elismert klinikai kísérleten nyert bizonyítást a stevia összetevőinek ártalmatlansága, mégis az áttörést a WHO (Egészségügyi Világszervezet) 2006.-ban hozott ajánlása hozta meg, mely szintén egészségre biztonságosnak értékelte azokat.

Ezt követően 2008 októberében Ausztrália, és Kanada, 2008 decemberében az USA, majd 2009.szeptemberben Franciaország adott szabad utat a stevia kivonat forgalmazásának.

2010. áprilisában az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal) tudományos bizottsága engedélyezésre ajánlotta a min. 95 % tisztaságú stevia kivonatok (steviol glycosides) forgalmazását és élelmiszer adalékanyagkénti felhasználását, és meghozta ajánlását a napi fogyasztható mennyiségre.
2011. július elején a végleges engedélyezés útján újabb fontos lépés történt. Az SCoFCAH (Európai Élelmiszerlánc és Állategészségügyi Bizottság, a magyar ÁNTSZ-nek megfelelő EU szervezet) szintén támogatta az Európai Bizottság felé a stevia kivonatok végleges engedélyezését.

Ezzel elhárult minden bürokratikus akadály a stevia kivonatot tartalmazó termékek európai forgalmazása elől, és az Európai Bizotság 2011.11.11.-én kiadott határozatával végérvényesen engedélyezte a steviol glycosides, azaz a stevia levél kivonatának édesítőszerkénti felhasználását az Európai Unió országaiban mint élelmiszer kiegészítőt.

Gyógyhatások

Legutóbbi klinikai kísérletek kimutatták a stevioside kedvező hatását a magas vérnyomás, a kórós elhízás, a 2. tipusú cukorbetegség valamint a reflux kezelésében. Még nem teljesen befejezett kísérletek arra utalnak, hogy a stevioside rendszeres fogyasztása – kalcium megtartó hatása folytán - hozzájárul az osteoporosis megelőzéséhez és kezeléséhez is. Antibiotikus tulajdonságával segít a fogszuvasodás megelőzéséhez és az ínybetegségek kezeléséhez.
Hasonló termékek
Adatok
Tömeg
110 g/db
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Webáruház készítés
aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu argep.hu olcso.hu shopmania.hu olcsobbat.hu shopalike.hu arkoz.hu