Vásárló belépés

Fizetési megoldás

TOP termékek

Hírek

2019.10.13

Termékajánló

Hírek

2019.10.13
A húgyutak egészsége
A vizeletelvezető rendszer részei a húgyvezeték, a húgyhólyag és a húgycső.


A húgyvezeték feladata a vizeletnek a veséből a hólyagba vezetése, ahol a vizelet tárolódik.

Normál körülmények között a húgyhólyag mintegy 300 ml vizeletet tárol, de egyes esetekben e mennyiség többszörösére is képes.

Vizeléskor a hólyagból a húgycsövön keresztül távozik a vizelet.


A húgycső anatómiája kifejezett nemi különbségeket mutat:

 • a női húgycső mintegy 3-5 cm hosszúságú, egyenes lefutású cső, mely a szeméremtestben, a csikló és a hüvely között nyílik a külvilágba
 • a férfi húgycső mintegy 25 cm hosszúságú, lefutása nem egyenes, két görbülete is van
 • A férfi húgycső, miután kilép a hólyagból átfúrja a dülmirigyet (prosztata), majd belép a hímvessző állományába, annak alsó részében húzódik végig és végül a makk csúcsán nyílik a külvilágba.

  Hólyaghurut

  A vizeletelvezető rendszer leggyakoribb megbetegedése, mely főleg nőkön fordul elő, a hólyaggyulladás.

  Tünetei: fájdalmas, gyakori vizelés, gyakori vizelési inger, kis mennyiségű, gyakori vizeletürítés, hólyagtáji fájdalom, alhasi diszkomfort.

  Mi okozza?

  Sokszor azt halljuk, hogy felfázás. Kialakulhat ugyan a hideg hatására, amikor meggyengül a szervezetünk helyi védekező rendszere és a kórokozók könnyebben behatolhatnak, de gyakrabban a vastagbélben, ritkábban a hüvelyben található baktériumok a probléma fő okozói.

  A húgycső külső nyílása, a hüvelybemenet és a végbélnyílás közelsége miatt ugyanis a kórokozók akadálytalanul megtelepedhetnek a húgycső közelében. A mindössze néhány centiméteres női húgycsövön pedig igen könnyen elérik a hólyagot. A nők gyakran hajlamosak a vizelet „tartogatására”, a pangó vizelet pedig igazi melegágya a baktériumok gyors szaporodásának.

  Mire figyeljünk? Ötletek a megelőzéshez 8 pontban
 • Meleg kamillás, kakukkfüves ülőfürdő, illetve lábfürdő csodát tehet, hiszen segít a húgyúti szervek kihűlésének megakadályozásában és fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatóanyagai jótékonyak ilyen esetben.
 • A bélflóra mellett a hüvely baktériumflórájának megváltozása is elősegíti a kóros baktériumok megtelepedését, ezért erre mindenképpen érdemes vigyázni.
 • A nem megfelelő tisztálkodás, a WC használat után a törlés helytelen iránya, a hüvelybemenet tisztításának elmaradása egyaránt elősegíti a fertőzés kialakulását.
 • Aki érzékeny, hideg padlón, kövön ne járjon mezítláb, ne üljön le még nyáron sem!
 • Fontos a bő folyadékbevitel, ezzel „kimossuk” a hólyagba jutott baktériumokat.
 • Öltözzünk rétegesen, viseljünk mindig természetesen szellőző, pamutból készült fehérneműt.
 • Strandolás, úszás után ne maradjon rajtunk a vizes fürdőruha, cseréljük át mielőbb szárazra.
 • A tőzegáfonya rendszeres fogyasztásával olyan hatóanyagot juttatunk a szervezetünkbe, ami abban segít, hogy meggátolja az E. Coli baktérium megtelepedését a húgyutakban.


  És hogy a férfiak se maradjanak ki…

  A prosztata megnagyobbodásának valószínűsége az életkorral fokozódik. 40 éves kor alatt ritkán okoz tüneteket, viszont 60 év felett a férfiak csaknem felénél. Ilyen esetekben a megnagyobbodott prosztata összenyomhatja a húgycsövet és ez vizelési nehézséget, súlyos esetben vizelési képtelenséget okoz.

  Az életkor mellett egyéb kockázati tényezők is lehetnek:
  • genetikai hajlam
  • családi állapot (párkapcsolatban élő férfiaknál nagyobb a prosztata megnagyobbodás gyakorisága, mint egyedülállóknál)
  • A tünetek és panaszok fokozatosan jelennek meg: a gyakori vizelés, a hirtelen minden előjel nélkül támadó vizelési inger, éjszakai felébredés ennek az ingernek a hatására, a vizelet indításának nehezítettsége, a vékonyabb, vagy meg-megszakadó vizeletsugár és a vizelet elcsöpögése.
  A prosztatabetegségek gyógyításában alkalmazott gyógynövények közül talán legismertebb a sütőtök, melynek a húsa és a magja is jótékony nemcsak a prosztata, hanem a különböző húgyhólyag megbetegedések esetén is, erősíti a hólyagot, segíti a gyógyulást.

  A 2006-ban az Urlology International című szaklapban publikált tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a tökmagolajjal kezelt hím patkányok prosztata bántalma (megnagyobbodott prosztata) szignifikánsan javult a tökmagolaj hatására, azaz a prosztata összehúzódott.

  Ne késlekedjünk hát! Itt a szezon, együnk belőle bőven!  Forrás: Starkné Szabó Eszter, dietetikus, Élet(FA)mód Klub