Vásárló belépés

Fizetési megoldás

TOP termékek

Hírek

2019.10.13

Termékajánló

Hírek

2019.10.13
Savas vagy lúgos

A vér vegyhatása szigorúan szabályozott, állandó 7.35-7.42 közötti pH érték, melynek biztosításában a vese is részt vesz oly módon, hogy az egészséges vese a vizelet vegyhatását pH 4,5 és pH 8,5 között képes változtatni.A vér vegyhatásának biztosítása nagyon összetett, bonyolult folyamat, melyben a vesén kívül a vérplazmában található bikarbonát puffer rendszer, a plazma fehérjéi, a vörösvérsejtekben levő hemoglobin és a tüdő is részt vesz. A vesének abban van feladata, hogy amint a vér pH-ja savanyú irányba tolódik el, a vesén keresztül kevesebb Na+, de több H+ ürül, aminek következtében savanyú vegyhatású vizelet ürül. Amikor pedig a vér vegyhatása lúgos irányba tolódik, akkor több Na+- és bikarbonát-ion, és kevesebb H+ ürül, ami a vizelet vegyhatását lúgossá változtatja.

Összefoglalva tehát, bármilyen táplálkozási módosítással nem a vér, hanem a vizelet kémhatására tudunk befolyással lenni.

Célirányosan táplálkozással a vizelet pH értékén különösen vesekő esetén érdemes változtatni, a kő típusától függően. Ilyenkor az étrendi kezelés célja a kövek növekedésének és új kövek képződésének a megakadályozása. Például húgysavkő esetén főleg lúgos vegyhatású vizeletet eredményező táplálékok szerepeljenek az étrendben, mert bázikus közegben a húgysavak nehezebben csapódnak ki. E mellett csökkenteni érdemes a savas vegyhatást eredményező nyersanyagok, élelmiszerek mennyiségét. Cisztinkő esetén szintén ez javasolható, míg foszfátkő esetén a vizelet savanyítására kell törekedni, mert foszfátkő keletkezésekor a vizelet vegyhatása lúgos irányba tolódik el.

Egyes táplálékok csoportosítása a vizelet vegyhatására gyakorolt befolyásuk alapján:

Forrás: Dr. Bíró, Dr. Lindner: Tápanyagtáblázat

Vesekövesség megelőzésében az alkalmazott étrendi kezelés fő alapelve a folyadékbőség, ilyenkor 2,5 - 3 l folyadék fogyasztása javasolható naponta.

Annak érdekében, hogy veséink hosszú ideig, egészségben tudjanak működni és feladataikat maximálisan el tudják látni, mi is sokat tehetünk. Elsősorban azzal, hogy megisszuk a számunkra szükséges folyadékmennyiséget.

Szomjoltásra, folyadékpótlásra a legmegfelelőbb választás a tiszta víz. Ásványvizekből érdemes az alacsony (500 mg/l alatti) ásványianyag-tartalmúak között válogatni és váltogatva, változatosan fogyasztani.
Sokak által kedvelt formája a folyadékpótlásnak a teázás, különösen télen. Ilyenkor érdemes a zöld-, illetve gyümölcsteákat fogyasztani, melyek édesítés nélkül is finomak. A cukros, szénsavas üdítőket lehetőleg kerüljük, erős fekete teát és kávét csak mértékkel fogyasszunk.

Forrás: Starkné Szabó Eszter, dietetikus Élet(FA)mód Klub